Czym jest cydr z jabłek

Zdecydowanie najpopularniejszym napojem z gatunku cydrów, jest cydr produkowany z jabłek. Jego produkcja jest stosunkowo prosta, a polega ona przede wszystkim na procesie fermentacji soków jabłkowych. Cydru, podczas jego produkcji, nie należy słodzić – używamy wyłącznie czystego soku jabłkowego. Podobnie jak wino, cydr również jest napojem alkoholowym – czym więc różni się od wina? Przede wszystkim, cydr z jabłek od wina różni się właśnie tym, że podczas produkcji nie jest on dodatkowo słodzony. Takie działanie z kolei oznacza, że ów napój będzie od wina lżejszy i przede wszystkim mniej kaloryczny, co z pewnością dobrze wpłynie na naszą codzienną dietę.

Jak przygotować cydr?

Cydr z jabłek przygotowywany może być z wielu gatunków jabłek, w różnym ich okresie dojrzewania. Nie będzie problem produkcja cydru z młodych jabłek, jednak zaleca się jego tworzenie z jabłek już dojrzałych. Cydr jest bardzo popularnym napojem alkoholowym w okresie letnim, gdyż działa on orzeźwiająco, co bez wątpienia pomaga przetrwać letnie upalne dni. Warto dodać, że w wyniku fermentacji, cydr w momencie otwarcia będzie lekko musujący, co również przyczyni się do zmaksymalizowania efektu orzeźwienia. Przygotowanie cydru powinniśmy zacząć od zakupu, bądź też pozbierania z naszego ogródka jabłek. Do produkcji cydru możemy stosować różne gatunki jabłek, a nawet możemy je mieszać. Zaleca się wręcz, aby wykorzystywać kilka różnych gatunków jabłek w celu wymieszania smaków, co z kolei przełoży się na lepszy, smaczniejszy efekt końcowy. Zdecydowanie najtrudniejszą czynnością, z którą musimy się zmierzyć podczas produkcji cydru z jabłek będzie przygotowywanie owoców. Nie chodzi tylko o ich umycie, ale także o staranne ich pokrojenie – ważne jest, aby dokładnie przejrzeć każde jabłko po kolei w poszukiwaniu ewentualnych robaczków, które w cydrze, rzecz jasna, byłyby niedopuszczalne. Czynność ta jest trudna nie tyle dlatego, że musimy wykonywać jakieś trudne akrobacje, ale dlatego, że może okazać się tak zwanym pożeraczem czasu.